Coca integral de verdures i gambes


Tinc insomni, mai tinc ganes i d’amagat m’afarto de xocolata per no deprimir-me. El meu home ja no em diu coses boniques i em passo el dia discutint amb les hormones alterades de la meva estimada filla.

No sé com pentinar-me ni com vestir-me, i ja res del que tinc a l’armari em queda bé. Uns dies la memòria em falla, d’altres em sento perduda sense les ulleres que m'ajuden a veure-ho tot més clar, i sovint m’esgarrifo quan veig a la pinta els cabells que han desertat del meu cap, mentre el mirall malda per no dissimular la seva crueltat.

No sé què em passa. Sempre havia cregut que als cinquanta em menjaria el món i que la meva petjada romandria inalterable, però sóc tan insignificant que tinc la sensació d'haver desaparegut. La meva veu no compta per a res. Si parlo, mai tinc raó; i si callo, ningú s’adona dels meus silencis ni té en compte les meves pors.

Tinc quaranta-set anys i no sóc res. Ja no sóc aquella noia que atreia les mirades, i encara falta molt perquè em concedeixin la veneració deguda a les dones grans. Des de fa un temps ja no sóc dona.  Qualsevol crítica em fa plorar, i m’espanta morir d’infart.

El coixí és el meu aliat, el meu amic, el meu confident.
Aviat farà tres anys que el web  ella y el abanico acompanya les dones que es troben en l'etapa de la menopausa. La setmana passada va presentar la seva nova imatge a l'Instituto de la Mujer de Madrid, en un acte conduit per la periodista Elena Sánchez Caballero i amb la participació de personalitats del món de la medicina, la psicologia i la cultura.

A ella y el abanico trobareu  seccions molt interessants, una de les quals és la dedicada a receptes de cuina,  que dirigeixo i preparo jo mateixa.

Per a la presentació a Madrid vaig triar aquesta Coca integral de verdures i gambes que va cridar l'atenció pels seus colors i la seva alegria.  Si a vosaltres també us ha agradat i la voldríeu fer, només cal que seguiu les meves indicacions:

- Per a la massa: Posem tots els ingredients al vas de la panificadora i els pastem durant 10 minuts. Si no en teniu, també ho podeu fer a mà. Deixem reposar la massa 1 hora com a mínim en un lloc càlid.

- Encenem el forn i el posem a 200º. Dividim al massa en tres parts. Ens untem les mans amb unes gotes d'oli i estirem al massa fins a tenir unes mides de 10x30 cm. Posem les coques a sobre d'una plata coberta amb paper de forn.

- Per a les coques: Tallem la ceba a làmines molt fines, el pebrot a rodanxes de 1/2 cm i els cirerols per la meitat. Amb un pelador de verdures, tallem el carbassó a tires llargues i les cargolem. I, finalment, tallem el cibulet a trossos ben petits.

- Posem una capa de ceba a sobre de les coques, i les enfornem durant 10 minuts. Hi afegim les rodanxes de pebrot i els tomàquets, i les enfornem durant 10 minuts més. Repartim les làmines de carbassó cargolades, condimentem amb sal i les enfornem 7 minuts més.

- Pelem i escapcem les gambes. Les saltegem en una planxa calenta amb un pessic de sal.

- Repartim per les coques els canonges, les olives y les gambes. Hi escampem el cibulet, les guarnim amb les flors i les reguem amb un rajolí d'oli.
Ingredients (per a 6 persones):

       Per a la massa:
 • 320 g aigua mineral 
 • 10 g llevat fresc de forner
 • 500 g farina integral d'espelta 
 • 50 g oli d'oliva verge extra 
 • 10 g sal marina

       Per a la coca:
 • ceba tendra
 • pebrot groc
 • cirerols
 • carbassó
 • olives negres d'Aragó de producció ecològica 
 • canonges 
 • gambes fresques de la costa 
 • cibulet
 • flors
Quan arribem a certa edat es diu que les dones ens tornem invisibles. És per això que, des d'aquesta cuina, reivindiquem una existència primaveral i plena de colors al llarg de la vida de totes les dones. Tant com ho és aquesta Coca integral de verdures i gambes.

I,  per acompanyar una coca tan alegre, avui us recomano  H.G. Wells, L'home invisible. Edicions de La Magrana (Col·lecció L'Esparver, 7). Barcelona, 1980.

1 comentari:

 1. Hola Margarida. Una coca muy colorida y llamativa y con unos ingredientes que son estupendos. Un bocado sensacional y que hace las delicias de quien lo prueba. Exquisita coca.
  Creo que eso de que os volvéis invisibles a cierta edad es muy relativo. depende y de quien se trate, creo que no es tu caso.
  Que pases unos estupendos días de Semana Santa.
  Saludos

  ResponElimina